Pot fi uleiurile esențiale o sursă de motivație zilnică?
Puteți întreba cu bună dreptate Răspunsul scurt este ”DA” prin efectul lor serotonergic și dopaminergic.
Acordați-vă doar 5 minute pentru citirea acestui articol să aflați cum vă pot fi de ajutor uleiurile esențiale în implementarea de obiceiuri noi. Totodată veți afla cum vă pot oferi o sursă de motivație zilnică dupa pierderea entuziasmului de început.
Când începem o nouă perioadă, poate un nou an, dorim să pornim cu dreptul!
Poate ne propunem să slăbim, să facem mai multă mișcare sau sport. Poate vrem să mâncăm mai sănătos, să renunțăm la un viciu, să avem mai multă grijă de noi.
La început, câteva zile pare să meargă totul strună, ne simțim motivați, dorim să mutăm munții.
Apoi, când rezultate încă nu se întrevăd, începem să simțim că ne obosesc noile reguli și restricții autoimpuse. Simțim că trebuie să mergem împotriva obișnuințelor.
Începem să ne simțim demotivați. Acesta se întâmplă datorită scăderii hormonilor/neurotransmițătoarelor, ca și dopamina și serotonina, din organism.
În astfel de momente, dacă chiar dorim să ne atingem țelul, fie ne „ biciuim” timp de 60 zile, până când noul obicei se fixează, și ne ținem morțiș de ținta propusă, fie abandonăm.
În acest punct mulți renunță la țelul lor.
Dar mai există o soluție blândă!
Putem include aromaterapia prin uleiuri esențiale în rutina zilnică!
Să nu vă gândiți însă la ele ca la niște baghete magice, lângă care nu mai trebuie făcut nimic. Nu e suficient doar să plasăm o dorință!
Ele sunt capabile să ne ajute, ne pot susține motivația în perioada mai dificilă de implementare a noilor obișnuințe. Ne suplinesc un pic cu dopamină și serotonină. Ne dau mai multă energie și așa facem față mai ușor provocării !
Dacă vă regăsiți în lupta descrisă mai sus, citiți mai departe.
Veți vedea care sunt acele uleiuri esențiale care vă pot asista în călătoria spre țelul propus!
5 metode prin care uleiurile esențiale pot deveni sursă de motivație zilnică
1) Prin inhalatoare personale
Sunt dispozitive discrete, cu eficiență maximă, care asigură inhalare activă, cu absorbție ridicată de ulei esențial în organism.
Mediul înconjurător nu va fi expus la uleiurile alese de noi. Putem alege uleiurile preferate chiar combinație de uleiuri, pe care le picurăm pe fitilul inhalatorului. Cantitatea maximă care se recomandă a se picura pe fitil este 15 picături.
Dacă după fiecare utilizare capacul inhalatorului este pus la loc, aroma persistă chiar 3 luni.
Timp suficient de inhalare: 5 -10 minute maxim.
Exemplu de combinație pentru inhalator: “Dopamin booster”
- 3 picături salvia sclarea;
- 2 picături ylang-ylang;
- 2 picături lămâie;
Se picură pe fitilul inhalatorului, se introduce în sticluța din inhalator și după fiecare utilizare se așează la loc capacul exterior. Așa menținem aroma mult timp.
2) Prin difuzoare cu ultrasunete
Asigură inhalare ambientală, mai puțin intensă decât inhlatorul personal. În organism se absoarbe o cantitate mai mică de ulei esențial decât în cazul inhalatoarelor personale.
Modalitatea aceasta este ideală pentru a ne îmbunătăți starea de spirit și a căpăta un pic de energie în plus pe parcursul provocării autoimpuse
Exemplu de combinație pentru difuzare:
- 3 picături lămâie
- 2 picături mentă piperată
- 2 picături eucalipt globulus
Se difuzează în regim 30 – 60 minute maxim, după care facem pauză și repornim difuzorul după 30 minute. Așa creierul nu se obișnuiește cu miros și nu ne suprasaturăm.
3) Prin bijuterii de aromaterapie
Asigură inhalare pasivă, este metodă ideală pentru îmbunătățirea stării de spirit și pentru un boost motivațional. Cantitatea inhalată este suficientă pentru a obține efectul emoțional dorit.
Exemplu de combinație pentru bijuterii: “Citric-spicy energy”
- 3 picături grapefruit
- 2 picături ghimbir
Se picură pe discheta din fetru a bijuteriei. Acest miros proaspăt- condimentat persistă câteva zile, la început mai pronunțat apoi mai puțin intens
4) Prin roll-on aplicat pe zonele de puls
Se obține în special inhalare pasivă, concomitentă cu absorbția prin piele.
Cantitatea inhalată este mai puțin intensă, dar este suficientă pentru a obține efectul emoțional – motivație – dorit.
Cantitatea absorbită prin piele nu este mare, însă trebuie avut în vedere ca uleiurile să fie diluate suficient.
Concentrația trebuie să fie sub maximul dermal recomandat pentru fiecare ulei în parte, să evităm orice risc de iritație
5) Prin ulei de masaj
Aplicat pe piept, umeri, gât, încheietura mâinii, pe partea superioară a corpului să fie mai aproape de nas. Suprafața de aplicare fiind mai mare, se obține inhalare și absorbție dermală concomitentă, mai consistentă decât în cazul roll-on-ului.
Pentru stimularea motivării inhalarea contează. De asemenea, uleiurile trebuiesc diluate cu grijă, concentrația fiecărui ulei esențial să fie sub maximul dermal. Pentru alfarea concentrației recomandate consultați secțiunea ”Recomandări de utilizare” – la fiecare ulei esențial în parte.
“Dopamin booster” – adaptat la ulei de masaj
- 3 picături salvia sclarea
- 2 picături ylang-ylang
- 2 picături lămâie
Se picură într-o sticluță de 10 ml umplută apoi cu ulei vegetal (cocos, jojoba, măsline, avocado, sâmburi de struguri) – reprezintă diluție 2,3 procente
Cum spuneam la începutul articolului, uleiurile esențiale nu sunt substanțe magice. Ele nu înlocuiesc necesitatea contribuției personale pentru atingerea țelului dorit. Dar, în momentele de cumpănă, când încă nu am ajuns la rezultatul dorit, iar entuziasmul de început a scăzut considerabil, putem apela la ele ca la o sursă de motivație zilnică!
Articol preluat de pe https://lavandair.ro/uleiuri-esentiale-sursa-de-motivatie-zilnica/